De superpowers van een introvert persoon

Introvert persoonlijkheidstype
Deel dit artikel:
  • 3.8K
    Shares

Ben jij benieuwd of je een introvert mensentype bent? In deze blog leer je over de kenmerken en de superkrachten van een introvert persoon.

Ben ik introvert of extravert?

Alhoewel de meeste mensen zowel introvert als extrovert kunnen zijn neigen we volgens psycholoog Carl Jung vaak naar één van de twee persoonlijkheidstypen:

-Introverte typen zijn: kalm, gereserveerd en leven voornamelijk vanuit hun interne belevingswereld. Ze plaatsen zichzelf liever in rustige omgevingen, kunnen niet goed tegen sociale drukte en worden weer opgeladen als ze alleen zijn.

-Extroverte typen zijn: druk, energiek en worden voornamelijk geprikkeld door hun externe belevingswereld. Ze begeven zich graag onder de mensen en voelen zich weer opgeladen na sociale interacties.

Door je persoonlijkheidstypen te onderzoeken kun je volgens Jung je eigen gedachten en gevoelens beter leren begrijpen. 

In de rest van deze blog leer je over de verschillende kenmerken van een introvert persoon. Met name waar de kracht ligt van dit persoonlijkheidstype.

krachten introvert pin

De kenmerken van een introvert zijn:

Rustig
Gereserveerd
Voorzichtig
Zwijgzaam
Intuïtief
Diepe denker
Selectief sociaal
Denkt liever dan spreekt
Houdt gevoelens voor zich
• Verliest energie in een gezelschap
Is niet graag het middelpunt
Heeft moeite om voor zichzelf op te komen
Behoeft tijd voor reflectie
Spreekt minder snel een mening uit

Kun jij jezelf hierin herkennen?

Mensen benadrukken vaak dat introvert zijn iets negatiefs is. Te stil, te verlegen, te onzeker etc. Absoluut niet waar! Als introvert heb je ongelooflijk veel positieve en waardevolle eigenschappen dat een extrovert persoon weer niet (of weinig) heeft.

Laat niemand je vertellen dat je moet veranderen of dat er iets niet klopt aan jou omdat je misschien rustiger bent of omdat je je niet makkelijk weet uiten naar andere mensen.

Jij als introvert persoon hebt superkrachten…

Wolk illustratie

Dit zijn de superkrachten van een introvert!

1. Je kan genieten van je eigen gezelschap

Dit is de mooiste en meest waardevolle eigenschap die maar je kunt bezitten: jij geniet van je eigen gezelschap. Je bent oké op jezelf.

Natuurlijk is een partner of vriend om je heen fijn, maar… je bent ook oké op jezelf. Hierdoor heb je tijd en ruimte om jezelf echt te leren kennen en om op je acties te kunnen reflecteren.

Dat is het allermooiste cadeau wat jij jezelf kunt geven by the way.

2. Je bent een goede luisteraar

Jij bent het luisterend oor in je omgeving. Mensen komen graag naar je toe voor hulp en advies of om hun verhaal kwijt te kunnen.

Je creëert zonder moeite een vertrouwd gevoel bij mensen maar nog belangrijker, ze voelen zich gehoord en begrepen door jou.

3. Je maakt diepere connecties met mensen

Omdat je heel selectief bent met je interacties zijn jouw vriendschappen en relaties altijd betekenisvol.

Je bent nieuwsgierig naar de diepere lagen van een individu en je wil iemand leren kennen voor wie hij of zij daadwerkelijk is.

Jij maakt échte connecties met mensen en dit is uiteindelijk veel waardevoller dan oppervlakkige vriendschappen waar je uiteindelijk niet echt op kunt bouwen.

hart illustratie

4. Je hebt een sterke intuïtie

Jouw intuïtie is on point. Je innerlijke kompas stuurt je altijd de juiste richting op. Dit betekent overigens niet dat je altijd luistert naar je intuïtie. Soms blijf je dat gevecht aangaan tussen je gevoel, je intuïtie en je verstand.

Weet dat jij altijd verbonden bent met je intuïtie en dat is een kracht dat bij vele van ons mist.

5. Je bent hooggevoelig

Veel mensen zien hooggevoeligheid als een vloek maar ik zie dit absoluut als een superkracht. Jouw zintuigen zijn super scherp en je voelt immens diep. Hierdoor ben je in staat om alles wat dit leven te bieden heeft in zijn volledigheid te kunnen ervaren: de liefde, vreugde, euforie, maar ook woede, pijn en verdriet. 

Je leeft!,

Omdat je voelt…

Je bent empathisch en begripvol naar andere mensen toe. Je voelt de emoties van mensen en dieren goed aan waardoor je kunt achterhalen wat anderen nodig hebben. En je bent altijd verbonden met de natuur en het collectief.

In een wereld waar iedereen die connectie kwijt lijkt te zijn ben jij daarom extra waardevol.

Zon brengt geluk

6. Je bent creatief (dat is je uitlaatklep)

Introverte mensen zijn de meest creatieve mensen onder ons. En dit is omdat ze hun innerlijke gevoelens niet uiten met conversatie maar door middel van andere vormen van expressie zoals schrijven, dansen, tekenen, dichten, zingen en schilderen.

En overigens kan je ook creatief zijn op andere manieren zoals met koken, handvaardigheid of ontwerpen.

Lees jij dit nu voor het eerst en heb je het gevoel dat je helemaal niet creatief bent? Pak eens een pen of verfkwast op en zie wat er gebeurt…

Als introvert kun jij volledig vrij zijn in je creativiteit.

Hierdoor leer jij jezelf beter kennen en laat je ook nog eens een mooi stukje van jezelf achter in deze wereld.

Witte Wolken


7. Kalm zijn is een superpower

Ja, kalm zijn in plaats van druk zijn heeft zo zijn voordelen:

1. Je bent minder gevoelig voor stress
2.Je kunt je eigen gevoelens beter differentiëren
3. Én je bent geneigd om weloverwogen beslissingen te maken. 

Daarnaast zijn mensen graag om je heen omdat jij ze kalmeert en ze op hun gemak stelt.

Een op een gesprekken zijn helemaal jouw ding. Je zou een geweldige leraar, coach, verzorger of therapeut kunnen zijn (als je zou willen).

Kalm zijn is een superpower.

Sterrenbeelden die kenmerkend introverte persoonlijkheden hebben zijn: stieren, vissen, schorpioenen, kreeften en maagden. Leer jezelf nog beter kennen door deze blogs te lezen (nog even geduld kreeften en maagden jullie blogs komen er aan!).

Een boek dat je zou kunnen lezen is ‘Introvert’ van Marti Olsen Laney. Ze geeft een uitgebreide uitleg over dit persoonlijkheidstype met tips voor beroepskeuze, relaties, omgaan met angsten en frustraties en het leren van zelfacceptatie

Jij bent precies goed zoals je bent…

With love,

Lucky Buddha


Deel dit artikel:
  • 3.8K
    Shares