Spiritueel Ontwaken – Wat is de donkere nacht van de ziel?

kaars in het donker
Deel dit artikel:
  • 50
    Shares

Spiritueel Ontwaken begint hier, bij de donkere nacht van de ziel: een levens veranderende spirituele ervaring om de connectie met de bron terug te vinden. Mocht je je momenteel aan het begin van je spirituele reis bevinden dan is dit waarschijnlijk waar jij nu doorheen gaat. 

Nieuwsgierig? Keep on reading…

Wat is de donkere nacht van de ziel?

De donkere nacht van de ziel is een spirituele ervaring afkomstig van dichter Johannes van het Kruis (c.a. 1600), die schreef over zijn zoektocht naar de verenging met God.

Johannes moest zijn ziel eerst purificeren om de connectie met God terug te vinden en dit proces omschreef hij als een hele pijnlijke en duistere periode uit zijn leven waarbij hij zichzelf confronteerde met zijn innerlijke demonen.

man alleen in de schaduw

Met de donkere nacht van je ziel wordt verwezen naar de confrontatie met de schaduwkant van je ziel.

In dit proces ben je alle lagen van jezelf volledig aan het herontdekken waarbij je je ego langzaam laat afsterven om weer één met de bron te worden.

Het is namelijk niet de confrontatie met het licht, maar met de duisternis dat nodig is om jezelf te purificeren.

Ben je benieuwd of je hier momenteel doorheen gaat?

donkere trap

Dit zijn de kenmerken van de donkere nacht van de ziel:

Schrijver Eckhart Tolle beschrijft de donkere nacht als de ineenstorting van je huidige perceptie van het leven: je bent jezelf en de betekenis van het leven compleet verloren.

Je zoekt naar de spirituele betekenis van het leven. Je zit met veel levensvragen en brengt je huidige percepties en waarden in twijfel.

Je ondergaat een oncomfortabele en pijnlijke periode waarin je jezelf volledig lijkt te verliezen.

Je voelt je verdwaald en onrustig. Je ervaart een spirituele depressie, paniekaanvallen en slapeloze nachten waar je geen zicht meer hebt op een betere toekomst.

Komen deze kenmerken je bekend voor? 

Dan ga je momenteel waarschijnlijk door de donkere nacht van je ziel.

donkere nacht van de ziel pin

Waarom ga je hier doorheen?

Persoonlijk denk ik dat wij de donkere nacht meemaken ter purificatie van onze ziel. Als wij namelijk te veel beginnen te leven vanuit onze ego in plaats van ons hart dan raken wij het contact kwijt met onze ware essentie.

Het is zeer belangrijk om je spirituele aard te behouden want dit is waar jouw ziel leeft! Dit is hoe je jouw hart verbindt met je lichaam en geest (onze Holy Trinity mind, body and soul). Mochten een van deze elementen uit balans zijn dan bevinden we ons niet in onze volledige power. Als een krachtveld werken je lichaam, ziel en geest met elkaar samen.

Onze huidige maatschappij maakt het ons helaas moeilijk om die connectie met onze ziel te bewaren. Zie de donkere nacht dus als een wake-up call: je ziel heeft wat liefde nodig!

De kenmerken van spiritueel ontwaken kun je hier lezen.

Luister podcastaflevering 3 voor de aanvullende informatie 🙂

With love,

Lucky Buddha


Deel dit artikel:
  • 50
    Shares